Jom Chat !

Tekan 'Full Size' Untuk Besar
[ Copy this | Start New | Full Size ]

Monday, August 16, 2010

Impian Dayana: Bab 1Pagi Isnin yang sungguh indah membuat Dayana lagi bersemangat untuk ke sekolah.Dayana yang masih berumur 11 tahun adalah murid pandai,baik hati dan lemah lembut.Dayana mempunyai 2 orang adik,iaitu Dayini,7 tahun dan Dalili,5 tahun.

Bapa Dayana,Doktor Amer ialah seorang doktor.Dia mempunyai sebuah klinik di Senawang.Ramai pesakit datang ke kliniknya untuk merawat kerana Doktor Amer adalah seorang yang baik hati,lemah lembut dan periang orangnya.

Mama Dayana,Puan Aida ialah seorang penjahit baju.Dia tidak mempunyai kedai jahit sendiri tapi dia berkhidamat di rumahnya.Setiap hari pelanggan datang,Puan Aida tidak pernah berasa penat kerana layanannya itu sangat baik dan penyabar orangnya.

*****
  
Setiap pagi tugas untuk menghantar Dayana dan Dayini ke sekolah adalah Doktor Amer,kerana kliniknya dekat dengan Sekolah Kebangsaan Senawang 1.Puan Aida bermula operasinya pada pukul 9 pagi hingga 5 petang.Doktor Amer pula bermula operasinya pada pukul 9.30 pagi hingga 6.30 petang.

Dalili pula sekolah tadika di simpang rumahnya.Puan Aida selalu juga memantau Dalili supaya pergi bersamanya.Adakala Dalili merungut hendak pergi seorang diri.

Selepas menghantar Dalili,Puan Aida segera memulakan operasi.Ramai pelanggan pada pagi itu.Ada sesetangah pelanggan memebeli baju yang dijual oleh Puan Aida,ada sesetengah mengukur baju.Puan Aida mempunyai 2 orang pembantu iaitu,Karina dan Azura.Karina adalah juruwang,manakala Azura adalah pemilih baju untuk pelanggan.Karina dan Azura duduk di sebelah rumah Puan Aida,jadi senang mereka hendak datang ke tempat kerja dengan awal.

*****

Pada pukul 7 malam,sekeluarga ini akan duduk di meja makan dan makan bersama-sama.Mereka selalu berbuat begitu agar merapatkan silaturrahim.Ada sekali Doktor Amer harus pulang lewat kerana ada pesakitnya cedera serius.

Tepat pukul 8 malam,Dayana,Dayini dan Dalili akan membuat kerja dengan papanya.Mamanya hanya menghabiskan jahitan untuk pelanggan.

Pukul 10 malam,Dayana,Dayini dan Dalili akan masuk tidur.

Dayana bermimpi:

"Yana hendak jadi seorang penyanyi,tapi tak pernah ada audition untuk kanak-kanak selalu ada untuk remaja 18 adalah.Impian Dayana harap-harap tak dihalang oleh mama dan papa." 

Adakah Impian Dayana akan tercapai atau sekadar imipian sahaja ?

No comments:

Post a Comment